De Hoplieten

De meest belangrijke soldaten van het Spartaanse leger waren de Hoplieten. Zwaar bepantserde soldaten met een lange lans een een breed schild.

Het woord Hopliet komt van het Griekse woord Hoplon wat zwaarbewapend betekend. Die naam past goed bij ze want dat waren ze echt. Hoplieten waren het bekendste type soldaat in De stadstaten(Griekenland bestond toen uit verschillende stadstaten. en ze vormden de basis van elk Grieks leger. Hoplieten waren meestal gewone burgers die voor hun stadstaat vochten. Een bekend persoon die dat deed was de Filosoof Socrates die dat deed voor Athene in peloponnesische oorlog. Hoplieten betaalden hun eigen uitrusting daarom konden armere mensen geen Hopliet worden aangezien de kosten voor een uitrusting hoog waren.

 

%3Cb%3Ehopliet%3C/b%3Eeen hopliet klaar voor een gevecht.

 


 De Falanx

De Hoplieten waren bekend om een geweldige tactiek: De falanx, dankzij deze formatie hadden de Spartanen zulke geweldige resultaten behaald in de slag om Thermopylae. De formatie bestond uit een dicht opeen gepakte formatie van Hoplieten die allemaal hun lange speren naar voren staken, een groot voordeel tijdens een frontale aanval maar qua beweeglijkheid was het een groot nadeel. De hoplieten konden bij een brug of een smalle bergpas alles goed verdedigen maar op het open veld had de formatie een nadeel. Behalve als de flanken en de achterkant gedekt worden door andere eenheden. De Spartanen hebben uitgebreid gebruik gemaakt van deze tactiek tijdens de slag van Thermopylae, maar toen de Perzen hun wapens wouden jatten trokken ze hun zwaarden en verbraken ze de Falanx.

%3Cb%3Efalanx.jpg%3C/b%3E

een falanx in actie.


 

Kai Feberwee 30-01-11