De Wapens en de Bepantsering

Het spartaanse leger is uitgerust met heel wat wapens. Ze hadden flink wat nodig, want ze waren dik in de minderheid.

De hoplieten waren de belangrijkste eenheden van sparta, daarom moesten ze goed bewapend zijn met veel pantser;


Het zwaard:

Het zwaard was door de jaren heen een combinatie geworden van een hakmes en een steekzwaard van zo'n 60 tot 70 centimeter. dit wapen gebruikte ze alleen in de dichte strijd van man tot man.

%3Cb%3Ezwaard%3C/b%3Ehet zwaard.


De lans:

De lans was het belangrijkste wapen van de spartanen. Dit wapen hoorde ook meteen bij de beste eenheden van sparta, de hoplieten. De lansen werden zelf gemaakt en waren daarom erg duur. De lans was zeer effectief tegen grondsoldaten en tegen de cavalerie, want die lansen konden tegen paarden makkelijk op. Hij was ijzersterk op bruggenomdat ze dan de uitgang van de brug blokkeerden (met de falanx natuurlijk) en van achter dekking kregen, en daarom bijna onverslaanbaar.

De lans was een lange stok van zo'n 4 meter met een speerpunt eraan. de lans was eerst 2-3 meter maar dat vond de legeraanvoerder niet genoeg en maakte er 4 meter van, want daarmee kon je gemakkelijk tegenstanders op 3 meter 'doodprikken'. de lans bestond uit 13 lagen. Door dat het zo stevig was brak er niet zo snel een wapen en stierven er ook weinig man.'

%3Cb%3Ehopliet.png%3C/b%3E %3Cb%3Espeer.jpg%3C/b%3E links: een hopliet rechts: een speer.


Het Pantser:

Er zijn 2 verschillende soorten pantser, de Linothorax en de Thorax.


De Linothorax:

De Linothorax is een pantser van op elkaar geplakte stukken linnen. het waren soms wel tot 20 lagen linnen op elkaar en het bood goede bescherming tegen steek- en snijwonden. Men kon dit panster tot 9 lagen doorboren zonder dat de hopliet er last van had. de hopliet had ook stukken pteguras. dat waren stukken linnen de elkaar overlappen maar niet aan elkaar vast zitten. De Linothorax werd op de schouders verstevigd met schouderflappen. De linothorax wordt bij elkaar gehouden door een leren riem aan de linker zijkant.

%3Cb%3Elinothorax.jpg%3C/b%3Eeen Linothorax


De Thorax:

De Thorax is een andere vorm van de Linothorax, die bestaat uit 2 bronzen platen die de vorm hebben van het menselijk lichaam. Deze platen bleven aan elkaar door middel van scharnieren die door een ijzeren staafje aan elkaar bleven. Dit pantser wa erg duur, maar wel sterk, en de prijs kan nu geschat worden op een klein huis.

%3Cb%3Ethorax.jpg%3C/b%3Eeen Thorax


De helm:

Er waren een paar grote lijnen in de evolutie van de helm. De helm begon bij de berentandmuts. Dit is een hondenlederen kap waarop sikkelvormige, uit tanden gesneden plakken bevestigd waren. Het ging om de slagtanden van een beer. Dit type werd gebruikt rond 1400 v. Chr. in Mycene en wordt beschreven in de Ilias van Homeros.

Deze helm evolueerde tot twee hoofdtypes: de meer gesloten Korintische variant waarbij enkel ogen en mond nog zichtbaar waren en de iets meer open Thracische of Illyrische versie waarbij het hele gelaat zichtbaar bleef. De niet verplichte kam in paardenhaar erbovenop was meestal in natuurlijke kleuren.

%3Cb%3EKorinthisch%20helm.jpg%3C/b%3Eeen Korinthische helm.

Ruben van den Berge 31-03-'11